Het verschil tussen zirkonia en diamant

Het verschil tussen zirkonia en diamant

Het verschil tussen zirkonia en diamant, hoe zit dat nou precies Zirkonia... diamant... sieraden zitten er vol mee. Ze schitteren beide prachtig en geven je sieraden een mooie bling. Met het blote oog is vaak geen verschil te zien. Om je te helpen de twee te onderscheiden hebben we deze blog geschreven en wordt het je hopelijk allemaal iets duidelijker.

Diamant

Diamant is een natuurlijk product en het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt. Het is een kristal met een transparante kleur en hoge brekingsindex waardoor zon- en daglicht schitterend wordt weerkaatst. Dit maakt de steen heel geschikt voor het gebruik in sieraden. Diamanten zijn ook zeldzaam en moeilijk te bewerken. Daarnaast heeft de diamant een aantal uitzonderlijke eigenschappen, dus je snapt misschien wel waarom de waarde van diamant hoog ligt.
Ook het woord 'briljant' hoor je regelmatig. Vaak denkt men dat een briljant een dure diamant is. Dat is niet zo. Het woord 'briljant' zegt iets over de slijpwijze van de steen. Briljant is de ronde slijpvorm met in totaal 57 facetten en is vanwege de prachtige schittering ook het meest populair.

Zirkonia

Zirkonia ziet er uit als diamant maar heeft hele andere eigenschappen. Zo worden zirkonia stenen kunstmatig gefabriceerd en daardoor is de prijs een stuk lager dan die van diamant. Het verschil is met het blote oog, of zelfs met een loep, niet te onderscheiden en dat maakt de zirkonia stenen heel populair bij de vervaardiging van sieraden

Samengevat

Een diamant gaat veel langer mee dan een zirkonia omdat hij vele malen harder is. De steen wordt niet aangetast door chemicaliën en schittert nog meer dan een zirkonia. Daarentegen is de prijs van zirkonia veel lager en is het prijstechnisch een stuk voordeliger om een sieraad met zirkonia aan te schaffen. Je zult dus gemakkelijker iets nieuws aanschaffen, zirkonia is een zeer goede look-a-like!